Contact us

U kan ons contacteren via het contactformulier rechts. 
Utilisez le formulaire ci-contre pour nous contacter.

Please use the contact form to the right to contact us.

Bois-le-Comte 1
6823 Villers-devant-Orval
Belgium

003261329920

A centre with spirit. A centre with a heart. A centre in full nature

www2_swalebedden_lentegroenBLC20140718_042 kopie.jpg

Permacultuur

We tuinierden altijd al biologisch en ook de rest van het land beheerden we vanaf het begin duurzaam. Met permacultuur startten we in 2011, toen we onze eerste permacultuur training volgden (sindsdien doen we de praktijksessies nog elk jaar opnieuw mee,  het blijft boeiend!). Permacultuur - van het Engelse permaculture, permanent (agri)culture - is samenwerken met de natuur om duurzame systemen te creëren die ook jou als mens iets opleveren (voedsel, schoonheid, energie, ...). Zorg voor de aarde, zorg voor elkaar en eerlijk delen zijn basisprincipes. Eén van de bijzonder leuke aspecten van permacultuur is de samenwerking - met de natuur, met de spirits, met andere mensen. Je doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt en dan deel je dat met anderen. 
In Bois-le-Comte ziet permacultuur er op dit moment zo uit:

BLOEMEN & KRUIDEN

 • Voortuin: veeeeel rozen, lavendel, jasmijn, sering, vlinderstruik, kamperfoelie en andere mooie vaste planten en bloemen die elkaar ondersteunen en nuttig zijn voor bijen, vlinders en vogels. Geen eetbare planten hier omdat het aan de straatkant ligt (helemaal geen drukke straat maar we hebben elders plek genoeg). Recent geplant maar we hopen binnen een paar jaar alle bezoekers en voorbijgangers te kunnen verwelkomen met een prachtig spel van kleuren en geuren.

 • Binnenkoer: perken met kruiden en (eetbare) bloemen, en omdat de binnenkoer zo beschut ligt, ook een abrikozenboompje en langs de muren druiven, peren, een vijgenboom en kiwibessen. Daarnaast schaduwrijke zitplekjes en plaats voor veel tafels om buiten te eten.

 • Grasveld: plekjes om te zitten en te zonnen, te badmintonnen en te frisbee'en, vuurplek, schommel, zandbak, waslijn en nog meer rozenstruiken.

 

DE 'permaHEUVEL'

Het groepsproject van onze allereerste ontwerpcursus permacultuur (2011-2012): een steile, met gras en brandnetels overgroeide heuvel wordt omgetoverd tot een aantrekkelijk voorbeeld-permatuintje. We plantten er 16 fruitboompjes op: appels, krieken, peer, kweepeer, nashi (aziatische peer), mispel, krentenboompje, pawpaw ('europese banaan'), cornus kousa (chinese kornoelje), rode en witte aalbessen, zwarte bes (cassis), stekelbes en jostabes. Bij elk boompje kwamen specifieke, eetbare bodembedekkers die dat boompje ondersteunen en samen een 'gilde' vormen: daslook, egyptische ui, oerprei, Oost-Indische kers, bernagie, bosaardbeitjes, muskaataardbeitjes, salie, citroenmelisse, goudsbloem, smeerwortel, ... Tot slot maakten we een mooi insectenhotel voor solitaire bijtjes (die steken niet) en andere nuttige beestjes.

 

Fruit

De tweede permacultuur jaargroep plantte een lange eetbare bessenhaag langs de rand van de oude moestuin met een 50-tal rode, witte, zwarte en blauwe bessenstruiken. In het verlengde daarvan kwam een rij frambozen, wijnbessen en braambessen. Op een van de roterende moestuinpercelen telen we diverse aardbeienrassen. Een mooie oude appelboom, een notenboom en vlierstruiken stonden hier al, en in 2013 plantten we een boomgaard vol appels, peren, pruimen, kersen, krieken, hazelaars, een aantal perziken, abrikozen, nashi's, kweeperen, mispels, paw paws, kastanjes en een zwarte moerbei. Op de terrassen plantten we een mix van fruitbomen, bessenstruiken, sierstruiken, bloemen, kruiden en doorlevende groenten. Mooi, wild en elk jaar anders.

 

PADDESTOELEN

In de winter enten we sporen van shiitake en oesterzwammen op eikenhouten stammetjes en oesterzwammen op stro. De op stro geënte zwammen kunnen we al na een paar weken oogsten, de stammetjes geven na een jaar vijf jaar lang heerlijke paddenstoelen.

 

GROENTEN

In onze keuken willen we graag zoveel mogelijk groenten uit eigen tuin gebruiken (om voedselkilometers te beperken en de best mogelijke kwaliteit groenten te hebben). De meeste van de groenten die wij en onze bezoekers het lekkerst vinden zijn een- en tweejarige groenten (ui, wortel, pompoen, prei, venkel, koolrabi, snijbiet, radijsjes, ...; alle bekende groenten). Daarom hebben we een heel groot groenteveld, een moestuin en een ruime serre; alles bij elkaar meer dan een halve hectare. We tuinieren - vanzelfsprekend - biologisch en passen o.a. het volgende toe:

 • Teeltwissel en teeltcombinaties

 • Diversiteit: verschillende groenten, verschillende variëteiten, opeenvolgende teelten (ook voor winteroogst). De bedoeling is ook zelf zaden te bewaren.

 • Bodem zoveel mogelijk bedekt zodat voedingsstoffen niet wegspoelen/waaien.

 • Vaste bedden en paden zodat de bodem niet gecompacteerd wordt doordat erover gelopen wordt.

 • Takkenwallen om de wind tegen te houden, als schuilplaats voor nuttige diertjes en als heel traag composterende voeding voor de bodem.

 • We wijze van experiment maakten we een "Hügelbett": boomstammen met daarbovenop compost en aarde; de naar het zuidoosten gerichte kom vangt de zonnewarmte, daar komen planten die van warmte en licht houden, bovenaan komen planten die van droogte houden, onderaan planten die van vocht houden. Aanvankelijk betwijfelden we of het wel al het werk waard geweest was maar vanaf het tweede jaar werd het een bijzonder productieve plek, de pompoenen doen het er uitstekend.

 

BODEMVRUCHTBAARHEID & GESLOTEN KRINGLOPEN

Een goede bodem is goud waard, het is de basis van alles. We laten de bodem zoveel mogelijk bedekt en voegen in de groentetuin en de serre zoveel organisch materiaal toe als we beschikbaar hebben: eigen compost (we hebben een serie grote compostbakken en in de serre 2 composttonnen), mest van onze paarden en eenden, gevallen bladeren (die we bewaren in korven), smeerwortel (her en der langs randen en op verloren hoekjes geplant), grasmaaisel, groenbemester, ... Per perceel reserveren we elk seizoen een bed voor mulchmateriaal om ter plekke te gebruiken. Eén volledige lengte van het grote veld is afgeboord met een rand van smeerwortel, goudsbloem en Oost-Indische kers die de voedingsstoffen opvangt die van de achterliggende noordhelling stromen en tegelijk gras en onkruid tegenhoudt. Afstromend water wordt in een swale opgevangen.

 

LANDBOUW, BOSBOUW, WILDE NATUUR

 • 90% van ons domein bestaat uit weiland. Onze paardjes houden het gras kort en leveren uitstekende mest voor de groententuin. Bovendien zijn ze prachtig om naar te kijken en rijden we ze graag. De winterweide is ook hooiland en wordt 1 keer per jaar gemaaid. In de zomerweide is er een boomhut, in de winterweide staat een zweethut.

 • Hakhoutbosjes, een lange bosrand en heel veel bossen rondom leveren hout voor takkenwallen en paadjes en heel veel brandnetels voor compost, gier en mulch.

 • Her en der zijn er sleedoorn-, meidoorn- en bramenbosjes waar we de natuur volledig haar gang gaan.

 

PermacultuUR CURSUSSEN in Bois-le-Comte

Jaartraining: november 2019 - juli 2020, 4 x 3 en 1 x 4 dagen
Zomercursus: 4-9 augustus 2019, 19-24 juli 2020
Begeleiding: Bert Dhondt