Contact us

U kan ons contacteren via het contactformulier rechts. 
Utilisez le formulaire ci-contre pour nous contacter.

Please use the contact form to the right to contact us.

Bois-le-Comte 1
6823 Villers-devant-Orval
Belgium

003261329920

A centre with spirit. A centre with a heart. A centre in full nature

www2_mulchen_OIkersDSC_0011 kopie.jpg

Vrijwilligers

Je kan als vrijwilliger een aantal dagen of weken op Bois-le-Comte komen meehelpen. Je werkt en leeft dan samen met anderen op een prachtige plek in de volle natuur. Je werkt mee in de keuken, in het huis, in de tuin of bij klus- en onderhoudswerkzaamheden.

Algemene sfeer

Tijdens je verblijf ligt het accent uiteraard op het samen werken, maar daarnaast blijft er voldoende ruimte om te genieten van de schitterende omgeving, het goede gezelschap :), de rust, de warmte, de sfeer,... Er zijn mogelijkheden genoeg om je vrije tijd aangenaam door te brengen: op stap gaan door de bossen, mediteren bij de bron, lezen onder de eik of bij het houtvuur, luieren op de binnenplaats, zingen rond de piano of gewoon gezellig zitten kletsen in de salon …

Praktische werking

 • Je komt aan in Bois-le-Comte tussen 15u en 15u30 en op je laatste dag vertrek je rond dezelfde tijd. Om 16u is er een gezamenlijk ontvangstmoment voor alle nieuwe medewerkers. (Als je later komt, zal je geen tijd hebben om rustig te landen en je te installeren en zal je er meteen in moeten vliegen zonder al te veel uitleg.) Als je tijdens je verblijf vragen of opmerkingen hebt, kan je bij de onthaalverantwoordelijke terecht.

 • Je werkt ongeveer 5 uur* per dag. In ruil daarvoor ontvang je kost en inwoon. Eventuele reiskosten worden niet vergoed. Waarschijnlijk zul je zowel in team als zelfstandig werken; het is dan ook prettig als je beide kan én graag doet.

 • Bij een verblijf van minimum 10 dagen heb je voor elke 6 gewerkte dagen één dag vrij. Wanneer je deze vrije dagen krijgt, is afhankelijk van de planning en het noodzakelijke werk en wordt samen afgesproken in functie van de planning. Als je graag op een specifieke dag vrij wil, communiceer hier dan tijdig over, dan is er veel meer kans dat het mogelijk is.

 • Je eet gezamenlijk met de andere medewerkers en de taken die hierbij horen worden verdeeld: tafel dekken, afruimen, afwassen, orde gemeenschappelijke ruimtes (en eventueel eten mee bereiden als het werk op dagen valt waar er geen gasten en dus ook geen kok zijn, wat niet vaak voorkomt). Deze gemeenschappelijke zorg staat los van de 5 uur* vrijwilligerswerk per dag.

 • Je slaapt in een tweepersoonskamer in het medewerkershuis. De slaapaccommodatie en het gemeenschappelijk sanitair worden door jou en de andere vrijwilligers onderhouden.

 • Gezinsleden en vrienden kunnen komen eten of blijven slapen als er plaats is. Je genodigden betalen dezelfde prijs als andere gasten (zie prijzen gastenverblijf).

 • Je wordt daar ingezet waar de nood het hoogst is (vaak is dat in de keuken). In de mate van het mogelijke houden we rekening met je voorkeuren en talenten.

Keukenmedewerkers

 • Je werkt onder supervisie van de kok. Als je vragen of opmerkingen hebt in verband met het keukenwerk, kan je bij hem terecht.

 • Er zijn 3 keukenshiften per dag (ontbijt, lunch, avondeten). De ontbijtshift gebeurt door een vaste medewerker, in de andere shiften helpen vrijwilligers/wwoofers mee. De kok spreekt de werktijden met jou af. Meestal eten we om 8u30, 12u30 en 18u30 en start de lunchshift om 10u15 en de avondshift om 16u15. Dit kan een beetje variëren in functie van de etenstijden, de kok, het menu en het aantal eters & medewerkers.

 • Afhankelijk van de bezetting werkt de kok met 1 tot in heel drukke periodes wel 8 assistenten. Doorgaans zijn er een 3-tal assistenten. Als je het aantal medewerkers belangrijk vindt, informeer dan hiernaar alvorens een periode af te spreken.

Andere medewerkers (huis, logistiek, klus)

 • Standaard lopen de shifts van 9u30-12u30 en van 15u30-18u30 (met theepauze). In functie van het werk kunnen die uren door de verantwoordelijke aangepast worden aan wat nodig is.

 • Je helpt ook mee met het dekken en afruimen van de medewerkerstafel en met de afwas, los van je andere taak. Als er geen kok is, kook je ook mee samen met de andere medewerkers. Als het belangrijk voor je is dat er een kok is tijdens je verblijf, kies dan je periode uit in functie daarvan (op de medewerkersplanning, die je regelmatig toegestuurd krijgt als je hier eenmaal geweest bent, staat vermeld wie er wanneer kookt).

Tuin

Voor wie in de tuin wil werken zijn er de volgende mogelijkheden:

 • tuinweken (voor iedereen): telkens 1 week in maart-april-mei-juni-september-oktober-november (mail ons voor de data). Je kan ook voor een deel van de week komen. Dit is vrijwilligerswerk volgens dezelfde voorwaarden als hierboven vermeld. De werktijden kunnen wel wat aangepast worden in functie van het weer en het seizoen. In de zomer als het heel warm weer is, start de tuinploeg bijvoorbeeld al voor het ontbijt en gaan ze na het avondeten nog even door, om op het heetst van de dag een extra lange pauze te kunnen nemen. In de winter beginnen ze na de middag een uur vroeger omdat het vroeg donker wordt.

 • Buiten deze tuinweken kunnen ervaren (bio moes)tuiniers die voor + 10 dagen komen, ook (deels) in de tuin werken. Van hen verwachten we dat ze zelfstandig en efficiënt kunnen tuinieren en een redelijk werkritme hebben. Dat veronderstelt bijvoorbeeld onkruid kunnen onderscheiden van plantgoed, weten hoe je zaait (ter plekke of voorzaaien in potjes) en plant, hoe je groenten oogst, ervaring met composteren – mulchen – hakselen - snoeien - woelen - ...

Ga bij jezelf goed na wat je verwachtingen zijn – behalve plezier beleven aan de taak zelf - en kies je periode in functie daarvan. Wil je veel sociale contacten? Kies dan een drukbezette periode (vakanties, zomerseizoen, veel weekends; informeer in welke periode er nog andere medewerkers zijn). Of breng een vriend(in) mee! Heb je behoefte aan zelfreflectie en verdieping? Kies dan een rustige midweek … Het kan zijn dat jij de enige medewerker bent in een bepaalde periode.

Keukentaken
groenten wassen en snijden - tafels dekken - theekannen vullen – afwassen en tafels afruimen (groepen wassen zelf hun spullen af en ruimen hun eigen tafels af)- keuken en frigo’s opruimen en schoonmaken - afvalbakken legen en schoonmaken - ...

Kluswerk
kleine herstellingen in en rond het huis uitvoeren – schilderwerk - meehelpen bij verbouwingen - ...

Huishoudtaken
inrichting en onderhoud ruimtes: planten verzorgen, folderbak bijhouden, … - huishoudelijke taken: was opplooien en wegleggen, lakenpakketten maken, kasten ordenen, … - inspringen in de keuken op piekmomenten – materiaal voor cursussen en groepen klaarzetten, checken, opbergen - het sanitair schoon houden tussen de poetsbeurten door de poetsvrouw – afval beheren - meehelpen met de seizoenspoets: stock inventariseren, voorraad ordenen, EHBO-kisten aanvullen - ...

Slaapaccommodatie
De medewerkers slapen in het medewerkershuis, dat beschikt over 6 tweepersoonskamers. De onthaalverantwoordelijke zal je tonen in welke kamer je slaapt. 
Slaap je liever alleen, dan breng je voor de zekerheid best een tentje mee tijdens de zomerse piekperiodes.
Een schone, frisse omgeving is prettig en stimulerend. We vragen je om samen met de andere medewerkers het medewerkershuis proper en ordelijk te houden tijdens je verblijf en het ook zo achter te laten voor wie na je komt. Door daar met z’n allen tijd en aandacht aan te geven, creëer je niet alleen een aangename omgeving maar ook een sfeer van zorg voor jezelf en elkaar.

Beddegoed & handdoek
Een kussensloop, een onderlaken en een slaapzak of dons of bovenlaken zijn verplicht. Je brengt ze best zelf mee. Is dat niet mogelijk, dan kan je een lakenpakket (inclusief handdoek) huren voor 5 €. Gasten betalen hiervoor 10 €. (Als je geen lakenpakket huurt, breng dan ook je eigen handdoek mee aub.)

Maaltijden
De medewerkersploeg eet samen. Het is prettig en praktisch als iedereen stipt aan tafel verschijnt. Alle medewerkers ruimen samen op en wassen samen af. 
De keuken is macrobiotisch geïnspireerd en biedt evenwichtige, toegankelijke, 100% biologische en vegetarische maaltijden. We werken zoveel mogelijk met verse en lokale producten. We verwerken geen dierlijke producten  in de maaltijden. Zuivelproducten (zoals boter, melk en yoghurt) zijn wel beschikbaar bij het ontbijt. We gebruiken ook geen suiker, wel natuurlijke zoetmiddelen zoals ahornsiroop. Er wordt standaard ook geen echte koffie aangeboden. Op vraag van gasten of groepen voorzien we wel koffie bij het ontbijt.
Zeker van jou als medewerker hopen we dat je enthousiast bent over deze keuken en verwachten we dat je onze keuze voor een natuurlijke, evenwichtige keuken ook mee kan dragen.
Onze keuken is bedoeld voor gezonde mensen; met speciale diëten kan maar beperkt rekening gehouden worden. Gluten- en sojavrij zijn geen probleem; als je andere noden hebt, check dan wat mogelijk is voordat je een werkperiode op Bois-le-Comte vastlegt.

Rust
Voor velen van ons is de rust die uitgaat van deze plek zeer weldoend. Daarom vragen we om de nachtrust tussen 22 u en 8 u te respecteren. Houd er rekening mee dat de binnenkoer een zeer accuraat klankbord is en dat ook het medewerkershuis vrij gehorig is.
 

Ecologische producten
Alle water komt rechtstreeks uit de bron. Het vervuilde water wordt in een zuiveringsinstallatie ter plekke gezuiverd. Wij gebruiken mede daarom enkel ecologische onderhoudsproducten. Wij nodigen ook jou uit rekening te houden met de natuurlijke kringloop en ecologisch afbreekbare zepen en shampoos mee te brengen.
 

Dieren
We hebben een border collie, poezen, paarden en eenden. Je komt de honden en de poezen enkel buiten tegen, ze mogen niet binnen. Wij vragen om zelf geen eigen huisdieren mee te brengen.

 

Wasmachine
Verblijf je hier 2 weken of langer, dan kan je gebruik maken van de wasmachine en de droogkast. (Om ecologische redenen gebruiken we de droogkast enkel als de was niet buiten gedroogd kan worden.) Wil je kleren wassen of drogen, overleg dan eerst even met de onthaalverantwoordelijke wanneer dat kan.

Bar
Water, driejarenthee, kruidenthee en granenkoffie zijn doorlopend gratis voorzien op het buffet. Dranken uit de bar zijn te verkrijgen tegen betaling. 
De afrekening gebeurt bij de onthaalverantwoordelijke, wekelijks en tijdens de voormiddag op de dag van je vertrek. Drank van elders meebrengen is niet toegelaten. 
Betalen kan enkel cash, niet met betaalkaart of kredietkaart (de dichtstbijzijnde geldautomaat is in Florenville, op 12 km).

Telefoon & internet
Gsm werkt binnenshuis niet overal en bovendien willen we het domein graag stralingsarm houden. Wij vragen dan ook om geen onnodig en overmatig gebruik te maken van je gsm en deze niet te gebruiken in de gemeenschappelijke ruimtes of op de binnenkoer van het centrum. Zet hem aub in elk geval ‘s nachts af. Je kan ook de telefoon op het secretariaat gebruikt worden (volgens tarief, zie secretariaat). 
Als je het telefoonnummer van het secretariaat doorgeeft aan anderen, vraag hen dan om enkel in geval van nood via dit nummer te bellen en tijdens de openingsuren van het secretariaat. Daarbuiten is bereikbaarheid niet gegarandeerd.
Op vraag is er overdag Wifi beschikbaar. Voor dringende situaties kan internetten, faxen of computeren tijdens de openingsuren van het secretariaat als het toestel dat je nodig hebt vrij is en je de internetverbinding niet vertraagt. Reken er niet op dat internetten en e-mailen op elk moment mogelijk is; we hebben een trage internetverbinding, die in eerste instantie gebruikt wordt voor de administratieve werking van het centrum. Bedankt voor je begrip.

Andere aandachtspunten
- Als je ergens tegenaan loopt, spreek dan rechtuit met wie dat nodig is (en niemand anders). Open, duidelijke en vriendelijke communicatie stellen we erg op prijs.
- Begin niet ondoordacht een nieuwe of tijdelijke relatie tijdens je verblijf hier. Zorg dat je je ervaringen kan integreren in je dagelijkse leven en dat je je engagementen kan nakomen.
- Roken is alleen buiten toegelaten. Wees hoffelijk en rook niet in de buurt van niet-rokers, ramen, deuren en voeding (tafels, moestuin, serre, ...).
- Drugs en overmatig alcoholgebruik worden niet getolereerd en zijn aanleiding om de samenwerking onmiddellijk stop te zetten. Als je alcohol nodig hebt om te kunnen (over)leven, dan is dit wellicht niet de plaats waar je lang kan blijven. Hetzelfde geldt in zekere mate ook voor suiker (frisdrank) en koffie.
- Respecteer de privacy van groepen en hun werkruimtes.
- We gebruiken soms foto's van Bois-le-Comte in onze communicatie (voornamelijk onze website & facebookpagina). Als je er bezwaar tegen hebt dat we foto's publiceren waarop jij duidelijk herkenbaar in beeld bent, meld ons dat dan bij aankomst.

Reisinfo
Zie wegbeschrijving.
Je komt op eigen kracht naar het centrum en vertrekt ook op eigen kracht terug. Samen reizen of kostendelend rijden is meestal mogelijk, informeer naar de mogelijkheden wanneer je datum van aankomst bekend is.

Ja, ik heb interesse. En nu?
Vul het aanmeldingsformulier in, mail het naar orval@owc.be (Oost West Centrum Orval) en contacteer ons om een periode af te spreken.

We wensen je een zinvolle en leuke werk/leefervaring!

"I blame my Belgian adventure on changing my lifestyle forever." - Chloë, 10/2017 (wwoofing here in Spring 2012)
"Mijn weekje vrijwilligerswerk in Orval was een topper! Heb veel bijgeleerd en leuke mensen ontmoet." - Chris S., Deurne, 07/2012

"Thank you all for the great time together. So simple, so harmonious, so … ‘as it is’ and can be. I seldom experienced the same thing, it is a bit like paradise. This is also why people escape from paradise I think: not the present moment but the confrontation with especially the past that has been different … . It is the pain of the lack of that harmony that drives us away from paradise. At least that’s how I feel it. 
‘Bright eyes’ is a beautiful song, these are the eyes that I saw the last couple of days, showing the life force and appetite, love, enthusiasm, … . Thank you all for sharing that with me.
I wish you all a great life and hope to meet each of you again one day, in the kitchen, the garden, at the bar, behind or in front." - Tom, 04/2011